Zübeyde Hanım´ın Hayatı

Zübeyde Hanım´ın Hayatı

        Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, Selanik yakınlarındaki La gaza kasabasına yerleşmiş, eski bir Türk ailesine mensup Sarıgöllü Hacı Sofuzade ailesinden Fezzullah Efendi ile Ayşe Hanımın kızıdır.

 

17.01.2013 4178

        Selanik Evkaf katipliğinde ve gümrük memurluğunda bulunan Ali Rıza Bey ile evlendi. Bu evlilikten Mustafa (Kemal Atatürk) ve Makbule adında iki çocuğu oldu. Eşi öldükten sonra, Selanik eşraflarından Hacı Süleyman Beyin çiftliğinde kahya olan kardeşi Hüseyin Ağanın yanına yerleşti. Ali Rıza Efendi öldüğü zaman Mustafa Kemal, henüz ilkokul çağında idi. Mustafa’yı öğrenimini sürdürebilmesi için Selanik’teki  büyük annesi  ve teyzesinin yanına gönderdi. Oğlunu okula verdikten sonra kızı Makbule ile birlikte uzun süre Selanik’te oturdu.

        Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşından döndükten sonra onları İstanbul’a getirtti. Akaretler semtindeki bir eve yerleşti.

        1919’da Kurtuluş Savaşını başlatan Mustafa Kemal’e annesi Zübeyde Hanım yanında kalarak büyük destek verdi. Daha sonra Anadolu’ya geçen Mustafa Kemal, annesinin yanında hiçbir zaman uzun süre kalamadı. 1919’dan sonra Zübeyde Hanım O’nu ancak Ankara’da devlet başkanı olduktan sonra görebildi. Ankara’da oğlunun yanında çok az kaldı.

        1923’te tedavi görmek ve dinlenmek üzere İzmir’e gitti.

        Türk milletine Mustafa Kemal gibi büyük bir evlat veren, örnek Türk kadını Zübeyde Hanım oğlunun başarılarını gördü ve büyük mutluluk duydu. Bir süre sonra rahatsızlanan Zübeyde Hanım 14 ocak 1923’te İzmir’de öldü. Mezarı İzmir’in Karşıyaka ilçesindedir.

Kaynak: WEB ORTAMI